Elektriciteit.info header image

Wat Is Elektriciteit?

Elektriciteit, wat is dat?

We staan er meestal niet bij stil maar in ons dagelijks leven komen we elektriciteit overal tegen, denk aan bijvoorbeeld je mobieltje of de lampen die 's avonds overal aan gaan maar ook wanneer het onweert of op het moment dat je een schok krijgt omdat je statisch geladen bent. Elektriciteit is overal. Maar wat is elektriciteit nou eigenlijk precies? Het begint met de bouwstenen waar wijzelf en alles om ons heen van gemaakt is. Ik heb het over atomen.

Statische Vonk
Een Atoom

Atomen

Zoals gezegt is alles om ons heen opgebouwd uit atomen. Een atoom is op zijn beurt weer opgebouwd uit nog kleinere deeltjes, dit zijn neutronen, protonen en elektronen. Neutronen zijn niet elektrisch geladen, protonen en elektronen daarentegen wel. Elektronen en protonen zijn minuscule geladen deeltjes. Denk aan een zandkorrel maar dan een miljard keer kleiner (1.000.000.000). Normaal gesproken zijn de lading van protonen en elektronen gelijk waardoor het atoom in balans is.

Elektrische Stroom

Wanneer de protonen en elektronen in het atoom niet (meer) in balans zijn spreken we van een elektrische lading (Statische elektriciteit). Op het moment dat de (vrije) elektronen gaan stromen van de ene atoom naar de andere atoom, meestal door metalen zoals koper of goud (vergelijk het maar met water dat door de waterleiding stroomt), spreken we van een elektrische stroom oftewel elektriciteit, in de volksmond ook wel simpelweg stroom genoemd.

Koper Draad